De ultieme tips voor perfect gegrild vlees op de bbq!

Een lekker stukje gegrild vlees is een van de hoogtepunten van elke barbecue, maar het bereiden ervan kan een uitdaging zijn. Verbrand of droog vlees kan de pret bederven. Daarom delen we graag enkele tips om ervoor te zorgen dat je vlees perfect sappig en smaakvol is, zonder te verbranden.

ribbetjes op bbq met rub
bbq rub alavi


1. Voorbereiding is cruciaal


Begin met een goede voorbereiding. Voor sommige stukken vlees, zoals ribbetjes, kan het nodig zijn om het vlies aan de onderkant te verwijderen. Dit dunne membraan kan taai worden tijdens het grillen en voorkomt dat de smaken van je kruidenmix goed intrekken.

 

2. Gebruik een droge marinade (dry rub)


Een goede dry rub, zoals de Alavi dry rub, zorgt voor een intense smaakbeleving en een heerlijke knapperige korst. Breng de rub royaal aan op bv ribbetjes, een cote à l'os, een stuk pulled pork (varkensschouder),... en laat het vlees een paar uur in de koelkast marineren. Dit geeft de kruiden de tijd om diep in het vlees te trekken.

 

3. Beheers de hitte voor een mooie garing


Voor ribbetjes en pulled pork is het belangrijk om het vlees langzaam te garen op indirecte hitte. Dit betekent dat je het vlees niet direct boven de vlammen plaatst, maar aan de zijkant van de grill met het deksel gesloten. Op deze manier wordt het vlees gelijkmatig gegaard zonder dat de buitenkant verbrandt.

Bij een cote à l'os kun je het beste beginnen met directe hitte. Bak het vlees eerst kort boven de hete vlammen om een mooie korst te krijgen. Verplaats het daarna naar de minder warme kant van de grill om het langzaam verder te garen. Dit zorgt voor een perfecte combinatie van een knapperige buitenkant en een sappige binnenkant.
Voor extra malse steaks kun je ze het best eerst in de oven voorverwarmen op 60 graden. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig warm wordt en vervolgens op de grill een perfecte garing bereikt.

 

4. Bestrijk met vet


Bestrijk het vlees met een dun laagje olie of gesmolten boter. Dit helpt de dry rub op zijn plaats te houden en voorkomt dat de kruiden verbranden. Het vet zorgt ook voor extra sappigheid.5. Voorkom droog vlees met een drip pan


Plaats eventueel een lekbak (drip pan) onder het vlees gevuld met een beetje water, bier of appelcider. Dit helpt om het vocht in de grill te behouden en voorkomt dat het vlees uitdroogt. Bovendien kan je zo nog extra smaak geven aan het stuk vlees.


6. Laat het vlees rusten


Haal het vlees van de grill en laat het minstens 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen en je heerlijk sappig vlees krijgt.

Met deze tips ben je verzekerd van perfect gegrild vlees dat elke barbecue tot een succes maakt. Probeer ze uit en geniet van het resultaat! Happy grilling!

 

Wil je graag meteen aan de slag? Bestel hier de Alavi Dry rub voor het lekkerste vlees op de bbq!